ΕΕΤΗΔΕ=ΧΑΡΑΤΣΙ=ΕΝΦΙΑ=ΧΑΡΑΤΣΙ – Πείτε τον ξανά …χαράτσι !

Του Ν. Σκαντζού
Θα θυμάστε ότι, όταν μας πρωτοέμπηξε τον κεφαλικό φόρο των ακινήτων ο Βενιζέλος (το να πληρώνουμε δηλαδή ενοίκιο στο ιδιόκτητο σπίτι που μένουμε) τόν είχε ονομάσει ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικόν Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών)
Ο λαός επειδή δυσκολευόταν να προφέρει τη λέξη, υιοθέτησε από μόνος του, την Τούρκικη λέξη ΧΑΡΑΤΣΙ και δικαίως, αφού μόνο Τούρκος θα σκεπτόταν να βάλει τέτοιου είδους φόρο, στους Έλληνες.
Εκείνη την εποχή, όπου και να πήγαινες, με όποιον και να συζητούσες, σου μίλαγε για το εξοντωτικό Χαράτσι
και τη δυσκολία που είχε ο καθένας, για να το πληρώσει.
Και δεν ήταν μόνο αυτό.
Όταν σου μιλούσε κάποιος για το Χαράτσι , είχε και μία συμπεριφορά που σε καθήλωνε και σε έκανε να τον ακούς, αφού τον έβλεπες να κοκκινίζει από ένταση και θυμό και νόμιζες ότι ήταν έτοιμος να πάρει τα…..όπλα !
Το Χαράτσι και ο Χαρατζής είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μνήμη του Έλληνα από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, αφού το Χαράτσι ήταν ένας εξοντωτικός κεφαλικός φόρος που πλήρωναν οι μή μουσουλμάνοι στους Τούρκους, ο δε Χαρατζής ο αποκρουστικός εκείνος Τούρκος που πίεζε αφόρητα τους “ραγιάδες” για τον εισπράξει.
Το σύστημα του Ελλαδιστάν , βλέποντας το πόσο άσχημα ηχούσε στ’αυτιά το Χαράτσι και επειδή παρέπεμπε στην Τουρκοκρατία, σκέφτηκε να αλλάξει τον ΕΕΤΗΔΕ με μία άλλη λέξη, η οποία θα ήταν εύηχη και “γλυκιά” και έτσι θα μπορούσε να την ακούει, να την συγκρατεί και να την προφέρει και ο πλέον αδαής και ο μειωμένης αντίληψης.
Σκέφτηκε λοιπόν, εφηύρε και μας έμπηξε τον …ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων),ο οποίος και εύηχη λεξούλα είναι και ο Έλληνας εύκολα την προφέρει και έτσι
χρυσώσανε και το….χάπι( φόρο) για να το καταπιεί καλύτερα.
Αμέσως με την αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ σε ΕΝΦΙΑ, ανέλαβαν εργολαβικά τα κανάλια να “φυτέψουν” στο μυαλό του Έλληνα τη λέξη ΕΝΦΙΑ με το καθημερινό πες-πες και τα κατάφεραν.
Έκτοτε ξεχάσαμε όλοι το Χαράτσι και μιλάμε όλοι για τον ΕΝΦΙΑ και ας είναι ουσιαστικά το ίδιο και μεγαλύτερο “αγγούρι” με τον ΕΕΤΗΔΕ που τον λέγαμε Χαράτσι.
Να σημειώσουμε ότι το μεν ΕΕΤΗΔΕ είχε ονομαστεί έκτακτος, ο δε αντικαταστάτης ΕΝΦΙΑ απεδείχθη στην πορεία…….τακτικότατος !
Ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει ουδέν μονιμότερον του…..προσωρινού !
Επί πλέον, ενώ ο ΕΕΤΗΔΕ είχε μπεί μόνο στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, ο ΕΝΦΙΑ μπήχτηκε και στις μη ηλεκροδοτούμενες, για να αποδειχτεί έτσι ότι ο μεν πρώτος ήταν Χαράτσι, ο δε δεύτερος Χαράτσι και……..
Γι’αυτά και για πολλά άλλα, το παρόν άρθρο γράφτηκε για να μας παροτρύνει όλους να μιλάμε ξανά για το εξοντωτικό Τούρκικο Χαράτσι και να θυμόμαστε ότι σαν Τούρκικα στρατεύματα κατοχής συμπεριφέρονται αυτοί που μας….. κυβερνάνε !
Υπάρχουν λέξεις που έχουν ήχο μουσικό και υπάρχουν λέξεις που έχουν ήχο…..σφαίρας !
Στους καιρούς που βιώνουμε και με όσα βάσανα τραβάμε από τους σύγχρονους δυνάστες, μόνο με “σφαίρες” ταιριάζει να τους αντιμετωπίζουμε.

Νικόλαος Η. Σκαντζός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s