Κάλεσμα δράσης για την επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου – Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Αστρους

Εκλογές και γενική συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Αστρους διεξήχθησαν σήμερα το πρωί, σε αίθουσα του Ιδρύματος Ζαφείρη. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, καθώς και οι παρεμβάσεις μελών που έγιναν με κύριο θέμα την επανέναρξη της λειτουργίας του Μουσείου. 
Αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Π. Κουτίβας έκανε έκανε έναν απολογισμό στα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τις ανάγκες του Μουσείου (περίπου 13.000 ευρώ), ενώ όπως είπε παραμένουν στο ταμείο 19.000 ευρώ. Είπε επίσης και τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την δημιουργία ενός ιστορικού μουσείου, με κύριο χώρο αυτόν της Εθνοσυνέλευσης.
Στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος κ. Π. Μαντάς μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην στελέχωση του Μουσείου με ημερήσιο φύλακα. Μπορεί οι εργασίες να έχουν τελειώσει από το 2014, αλλά δεν έχει αντικατασταθεί ο υπάλληλος για να μπορεί να λειτουργήσει το Μουσείο. Μετά, λοιπόν τις δυσκολίες με τις ζημιές του 2007, το δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό τοπίο που καθστέρησε την αποκαστάσταση των ζημιών, οι ίδιες υπηρεσίες και διαδικασίες καθυστερούν την στελέχωση του Μουσείου. Προτάσεις όπως ο νυχτερινός φύλακας να μεταταχθεί σε ημερήσιο ή στελέχωση από δυναμικό του Δήμου, δεν έγιναν δεκτές.
Ετσι, όπως είπε και ο Δήμαρχος, μοναδικό τρόπος είναι αυτός της διαμαρτυρίας και της κινητοποίησης των πολιτών.
Δείτε παρακάτω βίντεο με σχετικά αποσπάσματα από τη συζήτηση.
Τέλος, έγιναν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου 5μελούν ΔΣ. Ψήφισαν 40 μέλη και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Παπαγιαννόπουλος Κ. 28
Κουτίβας Π. 27
Καμπύλης Ι 26
Μπάρλας Κ. 25
Κολοβού Τρισεύγενη 24
Σαβούρδος Χρ. 11
Τζιβελόπουλος Φ. 9
Γαρδικιώτη Χριστιάνα 8

unnamed-1 unnamed-2 unnamed-4 unnamed

3 thoughts on “Κάλεσμα δράσης για την επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου – Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Αστρους

 1. με αυτα τα μυαλα πως να παει ο τοπος μπροστα λυπαμαι αλλα και παλι ελπιζω για κατι διαφορετικο απο το νεο κοσμο
  που θα επρεπε να ειναι εδω και χρονια κυριοι το μουσειο στο χορο του που βρεθηκαν τα αρχαια αλλα και τα ψηφιδοτα στην ΕΥΑ ΔΟΛΙΑΝΩΝ .αλλα ετσι δε παει μπροστα τιποτα ,λυπαμαι αλλα και παλι ελπιζω γιατι οι τοπικισμοι θα τελειωσουν θελουν δε θελουν μερικοι

  Like

  • Εσύ λσλίστατε δημότη γιατί δεν πήγες στη συνάντηση για να τα πεις εκει αυτά και να βοηθήσεις με την ψήφο σου?
   Κριτική του καναπε

   Like

 2. Η τοπική κοινωνία περιμένει ευγενικά και υπομονετικά “τους αρμοδίους” για πολλά χρόνια να ανοίξουν τον “Ιερό Χώρο” και το Μουσείο Άστρους.” Ο δρόμος για να ανοίξει το Μουσείο Άστρους περνάει απο τον “Ιερό Χώρο”” . Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση να κλείσει O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων από την αρμοδία αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο “Ιερός Χώρος ” πρέπει να ανοίξει αύριο .Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες από το ΥΠΠΟΑ , σαν την τελευταία δικαιολογία ,που έχουμε ζητήσει να “ξανααναθεωρηθεί” απο τους προισταμένους του ΥΠΠΟΑ.

  “…. Με το αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/1616/971/30-12/01/2017 έγγραφό της η Εφορείας μας, απαντά στη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κατόπιν νέου ατήματος τουκου Ι. Κουρόγιωργα προς τη Γ. Γραμματέα και ενημερώνουμε ότι έχουμε ήδη απαντήσειστον κ. Ι. Κουρόγιωργα και επισημαίνουμε ότι στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης ο οποίοςαποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, το οποίο στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη, εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη και κρίνεται αναγκαία η προστασία του χώρου και η ασφάλεια των εκθεμάτων με την παρουσία φυλακτικού προσωπικού. Επανειλημμένα έχει αναφερθεί το μείζον ζήτημα της έλλειψης μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, επίσης έχει επισημανθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2015….”

  Τα μάρμαρα δεν περπατούν μονα τους “από το προαύλιο χώρου του Μουσείου “ “στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης “, χωρίς λόγο. Τουλάχιστον για μια τέτοια παραπλάνηση , αντίφαση και ηθελημένη ανακρίβεια στα πολιτισμένα κράτη η προιστάμενη αρχή ζητά συγνώμη από τους πολίτες. Συνιστούμε οι αρμόδιοι προιστάμενοι του ΥΠΠΟΑ να εξετάσουν την πρόθεση για αυτή την ηθελημένη παραπλάνηση του Συνήγορου του Πολίτη.Η πρόθεση να μην ανοίξει ποτέ ο Ιερός Χώρος για αγνώστους λόγους ,η μόνη λογική εξήγηση είναι η κάλυψη προηγουμένων λαθών, έγινε έκδηλη με την “αναθεώρηση “ εγγράφων του Υπουργείου, οι αρμόδιοι θα βρουν τη πρόφαση και θα “ξανααναθεωρήσουν” τα ιδια έγγραφα για να είναι σύμφωνα με την αλήθεια και το φωτογραφικό υλικό.

  Για να αρχίσει “ο δρόμος ” για το άνοιγμα του μουσείου πρέπει πρώτα να ανοίξει ο “Ιερός Χώρος ” , αυτό το μύνημα πρέπει να περάσουμε δυνατά και πειστικά , όχι πια ευγενικά και υπομονετικά , στους αιρετούς μας και στους αρμοδίους. Είναι χαρά μας να δούμε το δήμαρχο μας σε αυτή την εκδήλωση, τώρα θέλουμε μια βροντερή δημόσια παρέμβαση του. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλοι, είμαστε πολύ κοντά , ας δυναμώσουμε τις φωνές μας καθημερινά.

  Για όσους θέλουν να δουν περισσότερα και αιτιολογημένες απαντήσεις στα λάθη του ΥΠΠΟΑ για τον “Ιερός Χώρο ” δείτε τον σύνδεσμο.

  «Το κλειδοαμπάρωμα της ντροπής»
  http://astrosnews.gr/?p=193357

  “Ο “ιερός χώρος ” είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι “μουσείο” από μόνος του

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s