“ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”

Του Παν. Βέμμου
Σε λιγότερα από τέσσερα έτη συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η χρονιά αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κορύφωση μιας προσπάθειας κριτικής θεώρησης και απολογισμού της πορείας του νεοελληνικού κράτους. Η προσέγγιση αυτή οφείλει να εδράζεται στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, παραμερίζοντας τους μύθους και τις πολιτικές σκοπιμότητες που εν τω μεταξύ κυριάρχησαν.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά αυτή σήμερα, όταν συμπίπτει με τη γενικευμένη κοινωνική, εθνική και οικονομική κρίση του τόπου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θεώρηση αυτή απουσίαζε ηχηρά από τις δύο προηγούμενες επετείους με αφορμή το  γιορτασμό των 100 και 150 χρόνων. Στην πρώτη, λίγο  πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, κυριαρχούσε η «μεγάλη ιδέα» και στη δεύτερη η Ελευθερία βρισκόταν φυλακή και η Ανεξαρτησία συνθλίβονταν κάτω από τις ερπύστριες των αμερικάνικων τανκς.

Η Αρκαδία είχε αναμφισβήτητα πρωτοπόρα και σημαντική προσφορά σ’ αυτόν τον Αγώνα, παρόλο που σήμερα κυριαρχεί η λήθη, η υποβάθμιση του ρόλου αυτής της περιοχής και η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Τα “κούφια” μεγάλα λόγια περισσεύουν σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα, αφού συνεχίζεται η προϊούσα παρακμή και η ερήμωση των ιστορικών χωριών.

Τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο τόπο μας δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά είχαν ευρύτερη απήχηση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται απ’ όσα συνέβησαν στην περιοχή των Τρικόρφων από το 1770 έως το τέλος του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των οχυρώσεων (ταμπουριών) του στρατοπέδου  αποτελούν τα μοναδικά μνημεία που διασώζονται και σηματοδοτούν αυτήν την εποχή. Η συμμετοχή στις μάχες της περιοχής των Τρικόρφων πολλών αγωνιστών όχι μόνο από το Μωριά αλλά απ’ όλες τις περιοχές της χώρας ακόμα από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, δίνει την πλήρη διάσταση της σημασίας της Επανάστασης.

Η συγκρότηση της Εφορείας των Τρικόρφων που εξασφάλισε πολεμοφόδια και τρόφιμα στους αγωνιστές καθώς και η δημιουργία του Επαναστατικού πολιτικού κέντρου, αποτέλεσαν τον εμβρυακό μηχανισμό του νεοελληνικού κράτους με όλες του τις αντιθέσεις. Έτσι, το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία αυτού του τόπου, τον χαρακτήρισε ομόφωνα ως ιστορικό-αρχαιολογικό το 2013.

Παρά τις προτάσεις που είχαν γίνει για την πρόσβαση στο χώρο, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, παραμένει ζητούμενο η ανάδειξή του σε ιστορικό επισκέψιμο πάρκο!

Παράλληλα και η ίδρυση Μουσείου της Επανάστασης στην πόλη της Τρίπολης, θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωση της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς του νομού και να συνεισφέρει στην αλλαγή της πορείας του τόπου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s