“Η περίπτωση της λακκούβας”

Του Νίκου Λαγού
Η κακή συντήρηση των δρόμων δημιουργεί προβλήματα από  μικρά έως μεγάλα σε μέσα και ανθρώπους .Οι λακκούβες που ξεφυτρώνουν είναι αποτέλεσμα της κακής συντήρησης των δρόμων ,και των έντονων καιρικών φαινομένων .Όλα βέβαια έχουν να κάνουν και με την ποιότητα κατασκευής.

Η Υποχρέωση των φορέων του Δημοσίου για την συντήρηση τους είναι αυτονόητη. Αυτονόητη είναι η αποζημίωση που πρέπει να δίνει το δημόσιο «για παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου ..κατα την άσκηση δημόσιας εξουσίας ,το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση ,εκτός αν η παράλειψη έγινε για χάρη του γενικότερου συμφέροντος .Γενικά το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποσοβήσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο που μπορεί να προκύψει σε τρίτους αλλιώς υποχρεούται να καλύψει τη ζημιά που αυτοί υπέστησαν .

Οι λακκούβες μου σπάνε τα νεύρα …αλλά μου σπάνε και το αυτοκίνητο μου.

Στο δρόμο Μαυρίκι-Βέρβενα εδώ και ένα χρόνο εξοικειώθηκα μαζί τους και μπορούσα να τις αντιμετωπίσω με διάφορους ελιγμούς .Τώρα –το τελευταίο δεκαήμερο μετά τις έντονες βροχοπτώσεις  το κακό μεγάλωσε .Προχθές μάλιστα η λακκούβα μου την έστησε .Άντε να βρεις άκρη τώρα. Άκρη όχι για κάποια αποζημίωση ,αλλά άκρη για να γίνει κάτι να μην την πατήσουν και άλλοι Στην προσπάθεια μου για να βρω την αρμόδια υπηρεσία –η οποία θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί με τις λακκούβες διαπίστωσα δυστυχώς ένα αλαλούμ για το ποιος έχει την ευθύνη .Από το Δήμο και ποιο Δήμο (Β. Κυνουρίας ή Τρίπολης ,Την περιφέρεια και ποια περιφέρεια την Α  ή την Β Υπηρεσία  και πάει λέγοντας) .

Με τη δομή που έχει σήμερα το γραφειοκρατικό σύστημα για να μπορέσεις να κάνεις κάτι έστω να ξεκινήσεις για να βρεις λύση στο όποιο πρόβλημα σου πρέπει πρώτα πρώτα να πετύχεις τον «αρμόδιο» ,να είναι γνώστης και να έχει και όρεξη μάλιστα .(λίγο δύσκολο όλα μαζί). Αν σου κάτσει προχωράς .

Δυστυχώς αρκετοί «αιρετοί»προσπαθούν να λύσουν ένα σημερινό πρόβλημα με εργαλεία του παρελθόντος(με την παρέμβαση του Α, ή Β.) Αν είναι δυνατόν στην σημερινή εποχή να ζητά ένας αιρετός την παρέμβαση ενός Περιφερειάρχη ή ενός Βουλευτή για να κλειστούν δέκα μέτρα επικίνδυνου χαντακιού που άφησε πίσω της μια ξαφνική νεροποντή .Αυτό και αν είναι ξεπεσμός.

Ακολουθώντας μια διαφορετική με τα παραπάνω λογική στήθηκα τυχερός και με ένα τηλεφώνημα βρέθηκα να μιλάω με την αρμόδια Υπηρεσία .Ο υπάλληλος  με πληροφόρησε ότι αγνοούσε το θέμα και ότι θα το τακτοποιούσε άμεσα ίσως και εντός της ημέρας. Δεν τον πίστεψα μέχρι που την ώρα που αργά το απόγευμα μου το επιβεβαίωσε ο Πέτρος (μην πάει το μυαλό σας στο γνωστό Πέτρο )

Τελειώνοντας το σημείωμα μου αυτό πρέπει να επισημάνω ότι δεν πρέπει να αφήνουμε χωρίς διεκδίκηση τις όποιες βλάβες έχουμε υποστεί στα αυτοκίνητα μας από τέτοια φαινόμενα κακής συντήρησης δρόμων και να μπαίνουμε στην διαδικασία ενημέρωσης των υπηρεσιών με όποιο τρόπο μπορούμε .Είναι σίγουρο ότι με αυτό τον τρόπο οι λακκούβες θα κλείσουν πολύ νωρίτερα από την μέθοδο των κατόπιν ενεργειών μου .Η ενημέρωση αυτλή αφορά όλους τους πολίτες ακόμα και τους αιρετούς της Δημοτικής Κοινότητας που μέχρι αργά αγνοούσαν την αποκατάσταση του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο .Ελπίζω αυτή την φορά να μην τρέξουν να δώσουν τις ευχαριστίες τους-και σε δημόσιο χώρο μάλιστα – εκεί που δεν πρέπει

Eυχαριστώ για τη φιλοξενία

One thought on ““Η περίπτωση της λακκούβας”

  1. Φίλτατε Νίκο,
    στη ζωή μας οφείλουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να αναζητούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων…
    Ως εκ τούτου, οι λακκούβες στο οδόστρωμα κρατούν τον οδηγό σε εγρήγορση, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων οδήγησης, αναδεικνύουν τις αντοχές και τις αδυναμίες των οχημάτων μας, λειτουργούν ως υδατοσυλλέκτες και ππροσφέρουν το απαραίτητο νεράκι σε πολλά είδη της πανίδας, “δίνουν” εργασία σε πολλούς και διαφορετικές ειδικότητες, κατατοπίζουν για το χώρο όπου βρισκόμαστε(π.χ. έμεινα απο καύσιμα λίγο μετά την 76η λακκούβα), αναπτύσσουν τις δημόσιες σχέσεις, δοκιμάζουν την ισχύ των υποσχέσεων και και και…
    Για σκέψου το κι έτσι…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s