Ο  ΜΟΥΣΤΟΣ (ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ) ΕΙΝΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ;

Του Θόδωρου Βαρίκου    

Αφορμή, για αυτές τις γραμμές που θα ακολουθήσουν, στάθηκε η πρόσφατη τυχαία επίσκεψή μου, στα λασπόλουτρα της Σαγιάδας(κοντά στην Ηγουμενίτσα και 3 χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι).

Συνειρμικά το μυαλό μου, έτρεξε στη λίμνη του μουστού και στα άγνωστα στους πολλούς λασπόνερα—λασπόλουτρα, που βρίσκονται απέναντι από τη μικρή λίμνη, προς την πλευρά του Άστρους.

Το έψαξα το θέμα, γιατί το είδα συγγενικό, με τα δικό μας. Με μια ουσιαστική, ωστόσο, διαφορά: Εκεί έχει γίνει επιστημονική αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας με τον πηλό, από το δήμο Σαγιάδας, και έχουν αποδειχτεί ιατρικά οι θεραπευτικές του ιδιότητες.

Με ένα απλό μηχάνημα λοιπόν, μεταφέρεται μέσω ενός σωλήνα, ο πηλός—λασπόλουτρο, σε τέσσερις διπλανές δεξαμενές. Μπαίνεις μέσα και σκεπάζεσαι ολόκληρος, εκτός από τα μάτια. Κάθεσαι από ένα τέταρτο μέχρι μισή ώρα, βγαίνεις και ξεπλένεσαι στις ντουζιέρες, σκουπίζεσαι και στεγνώνεις σε μεγάλους πάγκους και παγκάκια. Ο γιατρός η δύο γιατροί(ανάλογα με τα οικονομικά) στο ιατρείο τους, για πάν ενδεχόμενο. Μπαίνεις με ένα πάμφθηνο—συμβολικό, εισιτήριο.

Γιατί όμως έχουν αυτή την εξέλιξη τα λασπούλουτρα της Σαγιάδας ; Διότι απλούστατα οι υπεύθυνοι του δήμου, έκαναν το αυτονόητο και το προφανές : Πήγαν το λασπόνερο—πηλό στο Γενικό  Χημείο του Κράτους, ανέλυσαν τα χημικά συστατικά του και μετά μπήκαν στη διαδικασία οι γιατροί, και γνωμοδότησαν για ποιες παθήσεις, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες τα λασπόλουτρα αυτά.

Έτσι βλέπεις σε έναν τεράστιο πίνακα στην είσοδο, ότι καλό κάνουν για τους πάσχοντες από : 1ον εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα—αρθροπάθεια  2ον ρευματική αρθρίτιδα 3ονινομυαλγία(σύνθετη λέξη από το(ινο) ινώδης ιστός και πόνος(άλγος) των μυών. Είναι ένας πόνος διάχυτος σε ολόκληρο το σώμα και προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και στο συναίσθημα, κυρίως στις γυναίκες).

4ον ψωρίαση αρθρίτιδας(όχι ψώρα) 5ον χρόνιος πόνος ως εκδήλωση (σύμπτωμα) ρευματικών νοσημάτων 6ον αριστος καθαρισμός προσώπου, λόγω θεραπευτικού πηλού (καλλυντικό υλικό) για τους νάρκισσους και τις Κλεοπάτρες.

Για αυτές τις έξη παθήσεις προσφέρεται η λιμνοθάλασσα της Σαγιάδας, και έχει βέβαια προβλέψεις και για άτομα των οποίων οι παθήσεις, δεν θεραπεύονται στη συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα.

Τι γίνεται στο Μουστό ;

Επειδή το μουστό τον γνωρίζουμε από τα γυμνασιακά μας χρόνια, έχουμε υποθέτω άποψη γεωγραφική,  γεωλογική και …ιατρική και όλα αυτά καθαρά εμπειρικά και όχι επιστημονικά.

Τα τελευταία 40 χρόνια(από το 1977 και δώθε)η περιοχή του υγρότοπου Μουστού, μειώθηκε κατά 44/0(η μισή σχεδόν έκταση) , ενώ από το 2003 έως 2012 που δημιουργήθηκε ο φορέας του Όρους Πάρνωνα και του υδρότοπου Μουστού, η έκτασή του μειώθηκε περίπου στο 3/0. Τι σημαίνουν  όλα αυτά; Ότι τα 40 χρόνια έγιναν μεγάλα γλέντια, ένώ από το 2003 η εποπτεία και ο έλεγχος από το φορέα, περιόρισε το πάρτι, και έτσι αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η ρήση, «ότι ο φόβος φυλάει τα έρημα».

Στο τωρινό μας, ωστόσο, σημείωμα δεν θα αναλύσουμε τις θετικές επιδράσεις και συνέπειες που εμπεριέχει ένας υγρότοπος—όπως του Μουστού και ο μικρότερος του Χερονησιού—στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής. Και εννοούμε φυσικά, την προστασία από τις μεγάλες πλημμύρες, ξηρασίες, την αποθήκευση νερού, την προστασία των ακτών λόγω  των αμμόλοφων, την εξαφάνιση τοξικών ουσιών(ο σύγχρονος Ιπποκράτης, γιατρός Γιάννης Παπαγιαννόπουλος μιλάει για πάνω από 2.000 σωτήρια βακτήρια στον υγρότοπο) και τη διατήρηση φυτών, ζώων και πτηνών.

Στη μικρή λίμνη τα πράγματα είναι βέβαια χύμα. Το  μόνο που γνωρίζουμε είναι η θερμοκρασία του νερού στα 16,4 στην πηγή της σπηλιάς, και 17 στο κέντρο της λίμνης, λόγω κάποιας θερμής φλέβας από νότια(Τυρό—Λεωνίδιο) που είναι σταθερές Χειμώνα –Καλοκαίρι. Τίποτα άλλο. Απ’ εκεί και πέρα ο κάθε ένας γίνεται γιατρός μόνος του. Βλέπεις κάποια βελτίωση σε κάτι , ξαναπάς. Βλέπεις επιδείνωση δεν ξαναπάς. Και αυτό διότι κανένας, αρμόδιος φορέας η αρχή, δεν έστειλε ένα μπουκάλι από το υφάλμυρο νερό, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, να το αναλύσει και να αποφανθεί τι ιχνοστοιχεία εμπεριέχει(χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μόλυβδο ;κ.λ.π) και μετά να μπουν στη διαδικασία οι γιατροί και να διαγνώσουν σε τι παθήσεις κάνει καλό και σε ποιες όχι. Τα δικά μας, όμως, προφορικά … εμπειρικά γκάλλοπ, εντός και εκτός λίμνης, έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: Γερμανός αγγειοχειρουργός έρχεται χρόνια στο Μουστό για να κρατιούνται τα χέρια του σταθερά(άρα καλό στο νευρικό σύστημα), αλλεργικό άσμα η άλλη και έκοψε τη κορτιζόνη έδώ και 14 χρόνια, μηνίσκο ο άλλος και ο ορθοπεδικός περιμένει ακόμη στο χειρουργείο, αυχενικό οι άλλες και σταμάτησαν τα φάρμακα, ψωρίαση αρθρίτιδας η άλλη και βλέπει γιατριά, διχασμένες είναι οι απόψεις για αρτηρίες και φλεβίτιδες. Κάποιοι βλέπουν καλό κάποιοι όχι. Πάντως σερβιτόροι που δεν περάσουν από το Μουστό την επομένη σέρνονται. Και λασπόλουτρα έχει ο Μουστός απέναντι από τη λίμνη προς την πλευρά του Αστρους. Κάτι ήξεραν οι γριές που πήγαιναν πολύ παλιά, με τα γαιδουράκια και έμπαιναν στις λάσπες μέχρι το λαιμό. Ωσπου μια μέρα μου έρχονται τέσσερις ηλικιωμένοι ξένοι τουρίστες γεμάτοι λάσπες και μου είπαν πρώτα να κάνεις λασπόλουτρα απέναντι και μετά να έρχεσαι στη λίμνη να ξεπλένεσαι και να κάθεσαι ένα 20λέπτο.

Ευκαιρία λοιπόν να γίνει και ο μουστός ιαματικό κέντρο με τα λασπόλουτρα και τη λίμνη—το λόγο έχει ο δήμος και ο φορέας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s