27 & 28/5: ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΗ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Ο Πλάτανος, ένας παραδοσιακός καταπράσινος οικισμός στην αγκαλιά του Πάρνωνα, περιτριγυρισμένος από αμέτρητες τρεχούμενες πηγές, καταρράκτες και ρυάκια που οδηγούν στο Βρασιάτη ποταμό, τιμά και φέτος τα προϊόντα που παράγει η πλατανίτικη γη. Το Σάββατο και την Κυριακή 27 & 28 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Γιορτή Μάη και Κερασιού.

Στις 10 το πρωί θα σημάνει η έναρξη και το καλωσόρισμα των επισκεπτών στο όμορφο χωριό μας, δίνοντας τους να γευτούν κεράσια και να γλυκαθούν με νόστιμες κερασόπιτες. Το φαγητό θα είναι έτοιμο γύρω στη 1:00μ.μ και θα περιλαμβάνει παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα. Η μουσική θα παίζει δυνατά από το πρωί μέχρι τις 9:00μ.μ όπου τη σκυτάλη παίρνει ζωντανή ορχήστρα με τραγουδιστές και οργανοπαίχτες που τιμούν την παράδοση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μικροί και μεγάλοι φίλοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια του Πλατάνου, να θαυμάσουν τις ομορφιές του τόπου και να δροσιστούν με το Πλατανίτικο νερό που ρέει σε κάθε γωνιά του χωριού. Άλλωστε όπως αναγράφεται στην πέτρινη βρύση στην είσοδο του χωριού “Σαν του Πλατάνου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη με μια γουλιά δε θες γιατρό με δύο βρίσκεις ταίρι.”

Στην κεντρική πλατεία, τη λεγόμενη «Βρύση», αναβιώνει η λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου εκεί όπου οι Πλατανίτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών άλεθαν τα σιτηρά τους. Θυμούνται οι μεγαλύτεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι το επάγγελμα του μυλωνά και τον τρόπο παραγωγής του αλευριού σε έναν από τους τέσσερις νερόμυλους που υπήρχαν και λειτουργούσαν στο χωριό μας, λόγω της ύπαρξης πολλών πηγών και τρεχούμενων νερών. Έξω από το νερόμυλο στέκονται αγέρωχοι τσολιάδες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα αναπαριστάνουμε τη «στρούγκα», το χώρο που εξυπηρετούσε το άρμεγμα των ζώων του κοπαδιού.

Οι επισκέπτες θα πάρουν μια μικρή γεύση της δύσκολης και απαιτητικής ζωής του κτηνοτρόφου καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά, βήμα-βήμα, τη διαδικασία του αρμέγματος για να παραχθεί το γάλα, τη μετέπειτα επεξεργασία του και όλα τα στάδια της παραδοσιακής παραγωγής τυριού και μυζήθρας. Πιστοί στις παραδόσεις, όσοι μας επισκεφτούν θα ζήσουν μια ακόμη εμπειρία, θα γευτούν ένα από τα πιο παλιά, θρεπτικά και παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας, ζεστό τραχανά κατευθείαν από το καζάνι στο πιάτο.

Στενοί δρόμοι με καλντερίμια, σπίτια με πολεμίστρες, τα αφρίζοντα νερά των πηγών του Βρασιάτη ποταμού, ο Επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Άννας η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1835 με εικόνες όμοιες του Αγίου Όρους, τα δύο μοναστήρια Παναγία της Σέλας και Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην κορυφή του χωριού, ο Πύργος του Μόραλη όπου αποκρούστηκαν οι ορδές του Ιμπραήμ και μια ευγενική φιλοξενία συνθέτουν το σκηνικό για ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες εικόνες ,λαογραφικές πληροφορίες αγροτικής, ποιμενικής,υλοτομικής και κτηνοτροφικής προέλευσης.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.  Διευκρινίζουμε ότι ζωντανή παραδοσιακή μουσική θα υπάρχει μόνο το βράδυ του Σαββάτου 27/5.Την υπόλοιπη ημέρα αλλά και την ημέρα της Κυριακής 28/5 θα υπάρχει παραδοσιακή μουσική αλλά όχι ζωντανή.  Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τη γιορτή είμαστε στη διάθεση σας στα παρακάτω τηλέφωνα:6974817379 & 6978034101.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Advertisements

2 thoughts on “27 & 28/5: ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΗ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ;

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s