Το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στο κόσμο και η υγειονομική περίθαλψη του Καναδά.

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Κατά τις επαρχιακές εκλογές του Σασκάτσιουαν ,κεντρικής επαρχίας του Καναδά, to 1944, νικητής αναδείχθηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Ομοσπονδίας της Συνεταιριστικής Κοινοπολιτείας» (Cooperative Commonwealth Federation ή CCF )  με ηγέτη τον Τόμμυ Ντάγκλας Ήταν η πρώτη νίκη αριστερού κόμματος στην Βόρειο Αμερική.

Ο Τόμμυ Ντάγκλας εισήγαγε την δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών του Σασκάτσιουαν στις υπηρεσίες Υγείας, με πλήρη οικονομική ευθύνη του Δημοσίου. Με πρωτοβουλία της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο νόμος του Ντάγκλας επεκτάθηκε τελικά σε όλον τον  Καναδά, για να πάρει τελικά την μορφή σημερινού Oμοσπονδιακού Συστήματος Υγείας.

 
Η συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών , ας πούμε 98% του πληθυσμού,  χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας . Η ιδιωτική υγεία ακόμα και σήμερα  βρίσκεται στην νηπιακή ηλικία στον Καναδά  και να θέλουν να βρουν ιδιωτική υγεία οι Καναδοί πρέπει να ψάξουν πολύ να την βρούν. Oι Καναδοί δεν ξέρουν τι είναι τα φακελάκια,  αυτό δεν είναι καμία υπερβολή, δεν υπάρχουν φακελάκια στη δημόσια υγεία του Καναδά , προσωπικά δεν το σκέφθηκα για σαράντα  τρία χρόνια και φυσικά δεν μπορούσα να το κάνω.
 
Η δημόσια υγεία στο Καναδά είναι αρμοδιότητα των επαρχιακών κυβερνήσεων .Το υπουργείο  Υγείας της επαρχίας του Οντάριο , που έχει περίπου 14,000,000  κατοίκους και  έκταση 908,000  τ.χ. , που είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερη  από την έκταση της πατρίδας μας , λέει στη ιστοσελίδα του.
 
Το σύστημα υγείας του  Οντάριο είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Οι κάτοικοι του Οντάριο  που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην κοινότητά τους.
 
Σε όσους θέλουν να δουν λεπτομέρειες  δείτε τους συνδέσμους παρακάτω.
 
 
Στο σύνδεσμο παρακάτω υπάρχουν  σε πολλές γλώσσες και στα Ελληνικά, διαβάσατε σωστά, πέντε φυλλάδια που συνοπτικά λένε για την δημόσια υγεία. Πατήστε  Greek
 
 
Mια μελέτη του πανεπιστημίου Πρίνσετον τα λέει όλα:
 
 
 Νοσοκομειακή χρηματοδότηση στον Καναδά : by Morris L. Barer
 
“Μεταξύ των χωρών του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), o Καναδάς είναι η μοναδική χώρα  που  δεν  έχει καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην νοσοκομειακή  και ιατρική ασφάλιση. Οι ιδιωτικοί ασφαλιστές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσοκομειακής ασφάλισης, αλλά μπορούν να καλύψουν μόνο υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από επαρχιακά σχέδια (π.χ. συνταγογραφούμενα φάρμακα για εξωτερικούς ασθενείς, οδοντιατρική περίθαλψη, αισθητική χειρουργική, οπτομετρία, φυσιοθεραπεία). Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει κάποια ιδιωτική κάλυψη, συνήθως καταβάλλεται από τους εργοδότες. Τα νοσοκομεία (και οι ιατροί) απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό να νοσηλεύουν  αμφότερους  ασθενείς των οποίων η φροντίδα πληρώνεται από τα σχέδια των επαρχιών όσο και τους ασθενείς που πληρώνουν κατευθείαν.Η απαγόρευση ιδιωτικής ασφάλισης για παροχές που καλύπτονται από  επαρχίες καθιερώνουν ουσιαστικά τις επαρχιακές κυβερνήσεις ως μεμονωμένους πληρωτές μεγάλου μέρους της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν  κάτοικοι του Καναδά
 
Τα Ηνωμένα Έθνη  κάνουν μια ετήσια έκθεση  για τον Δείκτη  Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI), που μετρά  το μέσο χρονικό διάστημα που ένα άτομο μπορεί να αναμένει να ζήσει ,την ποιότητα της υγείας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο. Σε αυτή την έκθεση στις πρώτες δέκα θέσεις  είναι  αδιαφιλονίκητα ,για τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια, τα κράτη  που έχουν  σαν μοντέλο το Κοινωνικό  Κράτος  όπως Norway,Australia,Switzerland, Denmark,Netherlands, Germany,Ireland,United States, Canada, New Zealand,Singapore, Sweden . “Το κοινωνικό κράτος έδωσε την ευκαιρία στις δυτικές κοινωνίες να γνωρίσουν μια μεγάλη οικονομική άνθηση” που συνεχίζεται σήμερα.
 
Ο Καναδάς  βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία ,πολλές φορές στη πρώτη θέση,  κυρίως για το δημόσιο σύστημα υγείας του.
 
Δείτε το σύνδεσμο παρακάτω
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s