“Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.”

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Διαλέξαμε  από τον ηλεκτρονικό τύπο παρακάτω μερικές περιπτώσεις σπατάλης δημοσίου χρήματος που γίνονται ακόμα και σήμερα.Στο ποινικό δίκαιο οι συνένοχοι….. τιμωρούνται με την ίδια ποινή με τους ένοχους .Όταν ξέρουμε ότι κάτι είναι στραβό  και το δεχόμαστε ,δεν κάνουμε τίποτα,  είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Όταν κατηγορείς δημόσια τους κλέπτες , δεν είσαι ρουφιάνος.Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν  ενεργά στην καθημερινή ζωή, για να δούμε κάποτε στον ήλιο μοίρα. Ας επαναλάβουμε μια φορά ακόμα, η κρίση που έχουμε σήμερα είναι κυρίως και ηθική κρίση και πρέπει όλοι μαζύ να αρχίσουμε  μια καινούργια πορεία από  αυτό το πολύ βασικό σημείο, ας το καταλάβουμε είναι η πηγή κάθε κακού.

 
 Το παρακάτω παράδειγμα λέει πολλά τι γίνεται στις σύγχρονες χώρες, που  όλες οι στατιστικές  μελέτες μας λένε ότι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Όταν έφθασα στον Καναδά  βρέθηκα σε εναν  δημόσιο χώρο σταθμευσης αυτοκινήτων. Σε ένα σημείου του χώρου αυτού ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος άνθρωπος που φώναζε σε ένα νέο γιατί ειχε παρκάρει παράνομα το αυτοκινητό του σε χώρο που έπρεπε να έχει ειδική άδεια. ήταν ο χώρος στάθμευσης για πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Ο νέος δεν άκουγε και τότε ο  ηλικιωμένος  άρχισε να ζητάει την συνδρομή των άλλων πολιτών. Τελικά ο ηλικιωμένος κάλεσε την αστυνομία , που ήρθε αμέσως με ένα γερανό και  άρχισε να  δένει το αυτοκίνητο για να το σηκώσει από εκεί και να το πάει σε ειδικό χώρο . Τότε βγήκε ο νέος απο το δημόσιο κατάστημα και άρχισε να παρακαλεί την αστυνομία να μην πάρουν το αυτοκίνητο του . Η αστυνομία του έδωσε ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο  και του είπε να παρει το αυτοκίνητό του την άλλη μέρα από εκεί που θα το πήγαιναν.Φυσικά ο ηλικιωμένος παρακολουθούσε απο κοντά οτι η αστυνομία θα έκανε όπως έπρεπε την δουλειά της  και όταν ο γερανός έφυγε με το αυτοκίνητο, έφυγε και αυτός με ένα ικανοποιητικό χαμόγελο , είχε  κάνει στο ακέραιο το καθήκον του. Εγώ κατάλαβα ότι στην καινούργια χώρα που ήμουνα οι πολίτες επιβλέπουν για την σωστή εφαρμογή των νόμων. κάτι που δεν το ήξερα μέχρι τότε.
 
 
 
“ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2013”
 
 
“Απίθανες σπατάλες στο Δημόσιο που δεν πτοήθηκε από την κρίση.
 
Ενα ατέλειωτο «πάρτι» κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος φέρνει στο φως κάθε χρόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο, με μια έκθεση που θα μπορούσε να θεωρηθεί απλή επανάληψη των προηγούμενων, αν δεν διανθιζόταν με ολοένα και καινούργια περιστατικά κάθε φορά, που, αν μη τι άλλο, φανερώνουν την ευρηματικότητα του Ελληνα (ή και το χιούμορ του) ακόμα και στις παρατυπίες, κομπίνες, σπατάλες, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή αβελτηρία του κρατικού μηχανισμού και τη σχεδόν παντελή έλλειψη (και) δημοσιονομικής πειθαρχίας.”
 
 “Αμοιβές 88.700 ευρώ σε μέλος προσωπικού πανεπιστημιακής σχολής, μολονότι απείχε επί 5ετία, αδικαιολόγητα, από την εκτέλεση των καθηκόντων του.”…
 
 «Φουσκωμένες» αποζημιώσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων για τη φερόμενη συμμετοχή τους την ίδια μέρα, σε δύο ή και τρεις συνεδριάσεις του ΔΣ….
 
“Αμοιβή αντιδημάρχου στην Αττική που δεν είχε πάρει ειδική άδεια και συνέχιζε να δουλεύει κανονικά στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αμοιβή αντιδημάρχου στην Κρήτη, που ήταν παράλληλα και πρόεδρος ΔΣ δημοτικής εταιρείας.”….
 
“Αποζημιώσεις μελών νοσοκομείου ή άλλων φορέων για συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις του ΔΣ που έγιναν εντός του ωραρίου λειτουργίας, καθώς και έξοδα κίνησης σε προέδρους τοπικών συμβουλίων για συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις με θέματα που δεν τους αφορούσαν.”…
 
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα δείτε τον σύνδεσμο.
 
Ας επαναλάβουμε μια φορά ακόμα τι μας έλεγε ο Κ.Καστοριάδης
“Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s